Kuchnia Jadka i Niejadka :)

  1. Postanowiłam urozmaicić troszkę stronkę o kuchnię, przepisy i przepisiki dla jadka i niejadka .

Przepisy są sprawdzone przeze mnie, a np kisiel wymyślony przeze mnie.

Kisiel brzoskwiniowy. Potrzebne Ci będą dla 4 osób:1 puszka brzoskwiń, łyżka brązowego cukru lub ksilintolu (cukier brzozowy)
–oczywiście może być też zwykły biały cukier. Brzoskwinie rozdrobnij blenderem razem z sokiem, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje .Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .Taki kisiel możesz zrobić także ze świeżych owoców –sezonowych. Polecam –moje dzieci go uwielbiają. Przydatny jako deser w czasie diety-bezglutenowej , bezmlecznej i bezcukrowej.

Deserek Basi. Na 4 porcje: Kiść winogron ,2 banany, 4 mandarynki, kakao rozpuszczalne. Na talerze wysyp kakao, na to połówki wcześniej umytych winogron, pokrojonego w plastry banan , cząstki mandarynek i oprósz wszystko jeszcze raz kakao. Smacznego!!!

Koktajl truskawkowy. Składniki: 50 dag truskawek, 2 szklanki mleka,  żółtko, 3 łyżki cukru, łyżka miodu

Sposób przygotowania: Umyte i oczyszczone z szypułek owoce zmiksuj z mlekiem, cukrem, miodem i żółtkiem (uwaga: zachowaj kilka owoców do przybrania). Teraz na pół godziny wstaw chłodnik do lodówki. Przed podaniem przybierz połówkami truskawek.

Trufle czekoladowe. Składniki: 10 dag startych biszkoptów, kostka masła, tabliczka gorzkiej czekolady trufle, 5 do 7 łyżek mleka, szklanka cukru pudru, 30 łuskanych orzechów laskowych, 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich. Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuść w gorącym mleku, ostudź, a następnie utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Do kremu dodawaj partiami pokruszone biszkopty. Całość starannie wymieszaj i wstaw na 2 lub 3 godziny do lodówki. Schłodzoną masę podziel na 30 części. Do każdej włóż orzech laskowy, uformuj kulkę i obtocz w posiekanych orzechach włoskich. Trufle najlepiej przechowywać w lodówce. Wyjąć na pół godziny przed podaniem.

Babka Laury -(Przepis od Ani A. –piecze i gotuje wspaniale-niebo w gębie , a nie jest z zawodu kucharką)

Składniki na 1 babkę: 4 jajka, pół szklanki oleju, 4 łyżki mąki, łyżka oleju, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1 szklanka cukru, 1łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Jajka utrzeć z olejem i cukrem (bardzo dokładnie), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budynie i łyżkę octu . Wymieszać dokładnie ale ostrożnie. Wylać na blachę (prostokątną) i do pieca wcześnie nagrzanego. Piec w temp. 170- pół godziny-wcześniej sprawdź czy się upiekło ciasto .

Smacznego!!!

PS      To ciasto robiłam też w wersji bezglutenowej   i bezcukrowej –jak Kubuś był na diecie, na mące kukurydzianej z ryżową, zamiast budyniu- mąka ziemniaczana i wanilia, cukier- brązowy  lub fruktozę, olej ryżowy lub z oliwek tłoczony na zimno.

Ciasto zawsze wychodzi –dzieciaki uwielbiają.

 

Ciasteczka kruche.

2 szklanki mąki krupczatki

2 żółtka

Kostka „KASI”

1 szklanka cukru pudru albo 1 łyżka rozpuszczonej fruktozy

Wszystko dokładnie zagnieść i rozwałkować, wykroić foremkami ciasteczka i do pieca . Piec w temp. 200 stopni, dosłownie kilka minut. Smacznego!!!!

 

Peeling na miodzie. Polecany do delikatnego złuszczania i nawilżania skóry. Potrzebne składniki-miód (najlepiej dosyć gęsty) i cukier. Nic prostszego i tańszego. Wymieszać na gęstą pastę przez chwilę, masować i wcierać w skórę, po chwili spłukać. Można dodać sok z cytryny, zgniecione migdały, potartą skórkę pomarańczy, co kto woli. 🙂

 

 

Tort ,który upiekłam na Basi urodziny, polecam -Tort tęczowy

 

Składniki na ciasto (6 blatów):

  • 226 g masła
  • 220 g cukru*
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiać.

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.

Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).

Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm (do 23 cm)** i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.

BARWNIKI:

Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta dodałam około 1 – 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Użyłam barwników firmy dr Oetker, bardzo dobre są również barwniki Wiltona (żele w kubeczku, nie w tubce do dekoracji). Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy – mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony – mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):

  • 900 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

—————————–

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:

blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,

następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,

wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.

 

SMACZNEGO

 

 

 

 

 

Tort,który piekłam jako ciasto podane na Basi urodziny-przepis

Red Velvet Cake

PRZYGOTOWANIE

  • Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarowane masłem, środek tortownicy posypane mąką, otrębami lub mielonymi migdałami.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto: do misy miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz przesiać. Stopniowo dodawać do utartej masy (w 3 partiach) delikatnie mieszając za każdym razem (lub miksując mieszadłem na małych obrotach). Delikatnie połączyć z maślanką oraz barwnikiem spożywczym.
  • Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut, wetknięty w środek patyczek nie powinien być obklejony ciastem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć górkę w biszkopcie.
  • Krem: śmietankę kremową ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach przez około pół minuty, aż masa będzie gładka. Łyżką lub mieszadłem miksera połączyć z bitą śmietaną. Do czasu przełożenia tortu, trzymać w lodówce.
  • Masę podzielić na 4 części, 2 części użyć do przełożenia blatów, 2 kolejne wykorzystać na posmarowanie góry i boków. Wstawić do lodówki.

 

 

 

Tort brzoskwiniowy z przepisu Pani Joli

 

kładniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 mały serek mascarpone (250g)

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Poncz:

  • 3/4 szklanki soku z brzoskwiń
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody

Dodatkowo:

  • Blaszka tortowa o wymiarze 24 cm
  • Tłuszcz do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania tortownicy

Wykonanie:
Do miski wbiłam jajka, wsypałam cukry i robotem ubiłam na „kogel-mogel”. Następnie mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiałam do masy jajecznej. Szpatułką dokładnie wymieszałam ciasto. Ciasto wylałam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, następnie ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Gdy biszkopt się upiekł i wystygł przekroiłam na trzy części.
Zrobiłam masę śmietanową. 0,5 litra śmietany 36% ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru i serkiem mascarpone.
Zlałam sok z brzoskwiń. Brzoskwinie zmiksowałam blenderem, galaretki rozpuściłam w połowie zalecanej wody, a gdy zaczęła tężeć wlałam do zmiksowanych brzoskwiń. Gdy zmiksowane brzoskwinie z galaretką gęstniały zaczęłam składać tort.